Voor mensen in de bouw zal de term VCA al snel bekend voorkomen, maar de meeste mensen daarbuiten zullen hier nog nooit van gehoord hebben. VCA staat voor Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers, waarmee het kernprincipe al snel duidelijk is: het gaat om een certificaat waarmee men kan aantonen dat men bekend is met de geldende veiligheids- en gezondheidsvoorschriften die gelden op een werkplaats. Het is dan ook niet voor niets dat veel werkgevers dit verplicht stellen, aangezien een veilige werkplaats essentieel is in de meeste sectoren. Er zijn echter verschillende typen, zoals de VCA VOL, die elk andere kennis aanduiden. 

Soorten VCA 

Er bestaan verschillende soorten VCA certificeringen, die weer verder te verdelen vallen in verschillende gradaties. Dit komt omdat zowel bedrijven als personen dit certificaat kunnen ontvangen, maar de normen waaraan zij beoordeeld worden zijn natuurlijk verschillend. Voor een bedrijf geldt dat zij aan een aantal items op de checklist moeten voldoen om een VCA certificaat te behalen, waarbij de eisen afhankelijk zijn van het type dat zij willen ontvangen. Voor personen geldt dat zij met succes een examen moeten afleggen, waarin zij hun kennis kunnen demonstreren. 

Cursussen voor VCA 

Er zijn verschillende soorten cursussen beschikbaar voor VCA. Het is mogelijk om een digitale cursus te volgen, hetgeen erg praktisch kan zijn voor mensen in de bouw die vaak op irreguliere werktijden werken en daardoor niet altijd beschikbaar zijn voor een fysieke cursus. Ook is het mogelijk om een klassikale cursus te volgen: dit heeft als voordeel dat je daarmee gelijk een goede studeerplek hebt waar afleidingen minder aan de orde zijn. Het examen moet altijd fysiek worden afgelegd, maar doordat dit mogelijk is op meer dan honderd locaties moet het praktisch altijd mogelijk zijn om hier een goede gelegenheid voor te vinden.